Eco Prefab 1: Macarthur Gardens Visitor Information Centre

A gallery pavilion designed to be disassembled, moved and reassembled on other sites for Stockland Property Trust. 
-
The building is constructed from a kit of specially designed precast concrete elements (designed by us) generated from three plywood moulds.  A second layer of steel frames bolts into the concrete, the steel clad in rough-sawn plywood. It was erected in two days with a further four weeks to fit out the interior.

Inspired by Jørn Utzon’s unbuilt Bayview House's of the 1960's, a ‘lego set’ or kit of parts was created, whereby the logic of a repeating structural system (precast concrete) synthesises structure and architecture. Wherever possible the structure and system of connection and erection is revealed and explored for its sculptural and material qualities. Elements like the roof/gutters that tip water into the concrete awning, then down a rain chain and into tanks for reuse act as small metaphors of the sites hydrology that helps underscore the relationship of the building to the land whilst embodying its logic architecturally.

Sustainable Design Features Include:
-4-week construction time
-designed for reuse (disassembly, transportation and re-assembly of concrete floor, wall and roof elements)
-no concrete footings (the building sits on a field of 'screw piles') so when the project is moved there are no permanent reminders left behind, just a series of small holes. 

-20,000L water storage for re-use internally and externally
-intelligent passive solar design response expressed clearly in it’s north, south, east and west facades and cross ventilation
-excellent cross ventilation
-ceiling fans

-energy efficient appliances and water saving devices
-
Publications: ArchDaily + Architecture Australia + Architecture Review + Mix Magazine + inhabitat
Staff: Eoghan Lewis & Hugo Moline
Images: Ian Tatton